Non-fictie

ontmaskerd-Greet_RouffaerOntmaskerd
Greet Rouffaer

In “Ontmaskerd” schetsen Greet Rouffaer en (echtgenoot) Bart De Bondt een emotioneel autobiografisch portret van de vrouw die na zware brandwonden de liefde voor zichzelf verloor. De getuigenis van een lang moeizaam fysiek en psychisch proces tot de uiteindelijke herwinning van een positief zelfbeeld is aangrijpend en herkenbaar voor elk mens die ooit een gevecht met zichzelf aanging.

In oktober 1997 liep actrice Greet Rouffaer zware brandwonden op bij een ontploffing op de filmset van Wittekerke. In dit boek beschrijft ze onverbloemd alle pijn en angst, frustratie en boosheid die ze sinds dat ongeluk beleefde. De lezer maakt voor het eerst kennis met de échte Greet Rouffaer. Ze stelt zich kwetsbaar op, en zo bevrijdt ze zichzelf eindelijk van het zware gewicht dat ze jarenlang heeft moeten meeslepen

onderhuids-NynkeFeenstraOnderhuids
Verhalen van mensen met brandwonden
Nynke Feenstra

Onderhuids gaat over de minder zichtbare littekens van mensen die een brandwondenongeval hebben meegemaakt. Het verhaal wordt van twee kanten belicht: Eerst komt de hoofdpersoon aan het woord, daarna een vriend of familielid die een enorme steun is geweest. Het boek is bijzonder mooi vormgegeven.

was_alles_maar_weer_normaal-marieke_janssenWas alles maar weer normaal
Over leven na de brand in Volendam
Marieke Janssen

Dit boek gaat over wat mensen hebben meegemaakt tijdens en na de brand in een café in Volendam. Het vertelt de verhalen van mensen, getroffenen en betrokkenen, over wat ze zagen en dachten tijdens en na de brand. Over wat ze voelden en nu, bijna twee jaar later, nog voelen als ze over de brand nadenken. Het boek laat in de verhalen zien wat kan helpen als je ernstig verbrand in het ziekenhuis ligt en wat helpt als je weer thuis bent. Van intensive care, fysiotherapie en dagboeken tot een pannetje soep van de buurvrouw: er is en wordt veel zorg geboden. En al deze vormen van opvang en steun helpen: dat komt uit de verhalen naar voren.In het tweede gedeelte van het boek wordt informatie gegeven over brandwonden en over stressreacties tijdens en na een brand. Deze informatie maakt duidelijk dat de ervaringen van de mensen, betrokken bij de brand in Volendam, uniek maar ook deels herkenbaar zijn.Was alles maar weer normaal, is wat iedereen graag wil. Hopelijk draagt de herkenbaarheid in de verhalen en de informatie over brandwonden en stressreacties in dit boek hier een klein beetje aan bij.

het_verdriet_van_volendamHet verdriet van Volendam
Eddy Veerman

Eddy Veerman maakte voor het Volendamse blad Nivo vele reportages over de gebeurtenissen tijdens de nieuwjaarsnacht en de gevolgen van de brand. Aan het woord komen onder meer de ouders die hun kind verloren, de jonge slachtoffers en de omstanders die hulp verleenden. Deze aangrijpende verslagen en getuigenissen zijn gebundeld in het boek Het verdriet van Volendam.

geschondenGeschonden
Souad

Het waargebeurde levensverhaal van een Palestijnse vrouw die slachtoffer van eerwraak wordt. Souad, geboren in een dorpje op de Westelijke Jordaanoever, groeit op in een gezin waar haar brute vader de scepter zwaait. Op zeventienjarige leeftijd wordt Souad verliefd op een jongen uit haar dorp. Ze ontmoeten elkaar een paar keer voordat het noodlot toeslaat. Souad voelt zich moe en misselijk en realiseert zich tot haar grote schrik dat zij zwanger is. Als haar ouders erachter komen wordt er geen moment geaarzeld: Souad heeft de familie onteerd en moet sterven. Op een onverwacht moment besprenkelt haar zwager haar met benzine en strijkt een lucifer af. Zwaargewond weet Souad te vluchten, waarna ze door de dorpelingen naar een ziekenhuis wordt gebracht. Daar wordt haar kind twee maanden te vroeg geboren, terwijl haar lichaam is bedekt met derdegraads brandwonden. Maar zelfs in het ziekenhuis is zij niet veilig: haar moeder probeert de eer van de familie alsnog te redden. Souad overleeft ook deze aanslag, en weet naar het buitenland te vluchten. Geschonden is een zeer aangrijpende getuigenis van een vrouw die weigert nog langer te zwijgen en op deze manier aandacht vraagt voor de positie van vrouwen in het Midden-Oosten. Souad schreef dit boek om andere vrouwen die het slachtoffer zijn van hun familie te steunen en hun te laten zien dat het mogelijk is een nieuw leven op te bouwen. Souad woont en werkt momenteel in Europa. Ze is al ruim tien jaar getrouwd en heeft drie kinderen.

blikvangers-nynke_feenstraBlikvangers
Over leven met brandwonden
Nynke Feenstra

Littekens van brandwonden trekken de aandacht. Overal waar je komt, krijg je starende blikken en opmerkingen. Wat doet dat met je en hoe ga je er mee om? Welke consequenties heeft het ongeluk voor je werk, de liefde, het nageslacht?

ik-draag-geen-maskerIk draag geen masker
Leven met brandwondlittekens
Wil Engelen

Wil Engelen was nog geen vier jaar oud toen een ernstig brandongeval met carnaval zijn gezicht beschadigde en voor de rest van zijn leven een stempel op zijn bestaan drukte. In dit boek vertelt Wil, hoe hij al die tijd geworsteld heeft om zichzelf te accepteren. Hij beschrijft de lichamelijke en geestelijke gevolgen van zijn handicap. Heel lang heeft hij de rol van slachtoffer gespeeld en alles wat hem overkwam aan zijn littekens toegeschreven. Maar uiteindelijk heeft hij ook een andere kant kunnen zien: hij is er geestelijk door gegroeid en heeft geleerd mensen open tegemoet te treden. Heel mooi zijn de gedichten die in dit boek zijn opgenomen. Ze komen rechtstreeks uit zijn ziel en beschrijven op bijzondere en persoonlijke wijze, wat er in hem omgaat. Engelen geeft in het boek een aantal tips voor mensen die met brandwondenslachtoffers omgaan en heeft ook overheid en bedrijfsleven het nodige te zeggen. Tevens kunnen mensen lezen, hoe ze brandwonden kunnen voorkomen. Het is een warm, wijs en open boek geworden, herkenbaar voor de slachtoffers zelf en verhelderend voor hun omgeving. Wil Engelen beschrijft op gevoelige en eerlijke wijze zijn leven met brandwondlittekens

wolken_boven_volendamWolken boven Volendam
Charles Lourens

De Stichting Slachtoffers Nieuwjaarsbrand Volendam heeft het boek 'Wolken boven Volendam' uitgebracht met daarin brieven en gedichten van slachtoffers en nabestaanden. Het herdenkingsboek is uitgekomen op de dag dat de commissie-Alders haar eindrapport over de cafébrand in Volendam heeft uitgebracht. De foto's zijn van wolkenluchten boven Volendam, uitzichten op de Volendamse haven en momenten tijdens de stille tocht. Ze illustreren de tientallen persoonlijke gedichten en verhalen.

de_skrauwDe Skrauw
Toen Volendam huilde
Nanska van de Laar

Op de Kerstbijeenkomst in CRN Het Anker op 18 december werd door Henny Karman van CRN Het Anker het boek "De Skrauw" gepresenteerd. Henny Karman was ten tijde van de ramp schooldirecteur van de Technische School Zuiderzee en nauw betrokken bij de nazorg onder de ruim 400 leerlingen van de school. In het boek de Skrauw vertellen Henny Karman zelf, hulpverlener Ria Kes-Tol en uitvaartverzorger Johan de Geer op eigen wijze wat het effect van de ramp is geweest op hun levens en die van hun naasten. Ook vertellen ze hoe het nu met ze gaat. Drie aangrijpende verhalen over die rampzalige nieuwjaarsbrand en de nasleep daarvan. Het boek geeft een indringend ooggetuigenverslag van de hulpverlening in de eerste dagen na de ramp. Het is daardoor een verslag geworden dat veel zal bijdragen aan de praktische kennis over de zorgverlening na rampen.

faro_de_ramp_na_de_rampFaro, de ramp na de ramp
Cor ten Hove

Het indringende verslag van de crash en de tien jaren die daarop volgden. Cor ten Hove, een overlevende van deze ramp, beschrijft de uiteenlopende gevolgen van de ramp en de verschillende takken van hulpverlening die vaak volledig los van elkaar opereren, terwijl de klachten juist onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Aanvankelijk wordt hij door de hulpverleningsinstanties gezien als slachtoffer, maar langzamerhand verandert zijn status in die van probleem. Naast zijn persoonlijke verslag doet Ten Hove ook aanbevelingen voor de verbetering van de nazorg na rampen.

Ergens anders een boek gezien dat hier niet tussenstaat? Laat het ons gerust weten via info@omgaanmetbrandwonden.be en we vullen de lijst graag aan.

.

Nieuwsbrief