Kinderboeken

changing_facesChanging faces

 

 

 

 

Voor jongeren met gezichtsafwijking in de leeftijd van 11 tot 19 jaar zijn vier zelfhulpboekjes ontwikkeld die voorbeelden beschrijven van positief gedrag en daarbij oefeningen aanbieden. Zo kunnen jongeren, die de stap naar een hulpverlener te groot of ongewenst vinden, toch geholpen worden. Het uiterlijk is voor jongeren erg belangrijk. In de boekjes staan praktische tips en oefeningen die jongeren kunnen helpen bij het verwerken van hun ongeval, bij de acceptatie van hun afwijkend uiterlijk en bij het omgaan met negatieve reacties van anderen op hun uiterlijk. De zelfhulpboekjes worden uitgegeven door de Nederlandse Brandwondenstichting, maar zijn ook via Stichting Eigen Gezicht verkrijgbaar. Set van 4 boekjes:

Van buiten anders... nou en? Hoe ga je om met mensen die je aanstaren en hoe zorg je dat je je niet door jouw gezicht laat beperken in je mogelijkheden.

Wat is er met jou gebeurd? Hoe kun je op een voor jou goede manier praten over jouw gezicht met andere (bekende en onbekende) mensen in verschillende situaties.

Is uiterlijk belangrijk? Hoe je door je gedrag en uitstraling duidelijk kunt maken, dat je meer bent dan je gezicht.

Jij hebt het voor het zeggen Hoe verschillende 'tools' helpen om b.v. positief, met humor en vol zelfvertrouwen door het leven te gaan. Je leert hoe je gevoelens over jezelf zijn en hoe daardoor je gedrag naar de ander is.

twee_druppels_waterTwee druppels water
Rien Broere

De 9-jarige tweeling Alex en Bert zijn verhuisd en zien allebei op tegen de eerste dag op hun nieuwe school. Hoewel zij als twee druppels water op elkaar lijken en altijd veel steun bij elkaar vinden, is het voor Alex toch anders geworden sinds hij ernstige brandwonden opliep. Hij wil dit met alle geweld geheimhouden en komt hierdoor in de problemen. Hij moet het 'anders-zijn' leren accepteren en dat lukt hem tenslotte dankzij begrip van zijn omgeving maar vooral dankzij zijn eigen wilskracht. Een boek dat aanzet tot nadenken op een heel vanzelfsprekende manier. De lezer kan zich zowel met Alex als met Bert identificeren. De zinnen, die zich makkelijk laten lezen, zijn kort en direct met veel dialogen. Het boek is mooi uitgegeven: de tekst is op stevig glanzend papier gedrukt in een rustige letter. De illustraties, in warme kleuren, passen goed bij de tekst. Deel uit een serie van vier.

fikkie_de_brandweerhondFikkie de brandweerhond
James Drummond

Fikkie de brandweerhond is een fraai geïllustreerd (voor)leesboek voor kinderen van 8 tot 12 jaar over de stoere mensenredder Fikkie, een hond met een hoge aaibaarheidsfactor.

De meester met het masker
Eelke Horinga

Na de zomervakantie krijgen de vrienden Gert en Henk-Wim een nieuwe meester in groep zeven. Als ze meester De Gelder zien, schrikken ze want hij draagt een masker. Niemand in de klas durft naar het waarom te vragen. Gert en Henk-Wim zijn echter nieuwsgierig en proberen achter het geheim van hun meester te komen. Als Gert op een avond in de flat waar De Gelder woont, collecteert voor de Nederlandse Brandwondenstichting, vertelt hij waarom hij een masker draagt. Voor kinderen vanaf ca. 10 jaar.

gezocht_penvriendinGezocht: Penvriendin met brandwonden
Marja Kazemier

De schrijfster van dit boekje is contactpersoon van de Vereniging van mensen met brandwonden en tevens moeder van twee kinderen met brandwonden. Omdat er weinig geschikt voorlichtingsmateriaal bestaat voor kinderen van ca. tien jaar over dit onderwerp heeft zij besloten zelf de pen ter hand te nemen. Zij beschrijft de belevenissen van Tanja en Leonie die beiden brandwonden hebben. Zij ontmoeten elkaar na een advertentie in een tijdschrift. Ze zijn erg verschillend, maar helpen elkaar bij vragen en situaties die moeilijk zijn. Het uitgangspunt van de schrijfster is te laten zien hoe belangrijk het is om je littekens te accepteren als een stukje van jezelf. Door de positieve schrijfstijl lukt dat bij de hoofdpersonen. Voor het kind met brandwonden kan dit boekje meehelpen ook zo ver te komen. Voor andere kinderen is het een kans bekend te raken met deze problematiek en begrip te tonen. Vanaf ca. 9 jaar.

brandend_verlangenBrandend verlangen
Marja Kazemier

In deze maatschappij lijkt er geen plaats te zijn voor jongeren met een geschonden uiterlijk. Tanja heeft haar brandwonden geaccepteerd, maar desondanks is het leven met littekens ook voor haar niet gemakkelijk. Als jonge vrouw verlangt zij net als iedereen naar een vriendje. Is dat wel voor haar weggelegd? Tanja's vriendin Leonie schaamt zich voor haar littekens die ze daarom altijd onder haar kleding verbergt. Als haar vriendje eindelijk wel eens meer wil dan alleen maar zoenen verbreekt ze wanhopig haar verkering. Jort begint een verhouding met Ineke, alleen om een verwerpelijke weddenschap te winnen. En is die sympathieke Mike, die ondanks zijn littekens mannelijk en aantrekkelijk oogt, werkelijk dat vervelende pestventje van vroeger? Brandend Verlangen is een boek dat de emotionele en sociale werkelijkheid verwoordt van het leven met littekens. Het is een fictief verhaal, maar de fictie is een verpakking van de soms ook harde realiteit.

brandmerkBrandmerk
Vrouwke Klapwijk

Tiemon speelt heel graag met Linde, omdat ze veel meer durft dan hij. Eigenlijk is hij een beetje verliefd op haar en hij geeft haar daarom vaak haar zin. Maar als ze gaan spelen in een afbraakbuurt en daar een vuurtje stoken waarbij Tiemon zijn handen ernstig verbrandt, vindt hij haar al heel wat minder aardig, vooral niet als ze daarna rondvertelt dat buitenlandse jongens hen hebben aangevallen. Hij beseft dat hij de waarheid moet vertellen. Aardig verhaal in korte hoofdstukken en met een duidelijke bladspiegel. Geschreven in een redelijke stijl met veel dialogen waardoor het geheel vlot leest. Vanaf ca. 8 jaar.

pharaPhara
Elfi Nijssen
Eline van Lindenhuizen

Ik ben Phara. Ik zou er graag uitzien als de andere kinderen. Maar dat is niet zo. Ik ben anders. Mijn wang is rood en ruw en ook wel een beetje dik. Phara heeft een litteken op haar gezichtje. Het doet geen pijn, maar de opmerkingen van de andere kinderen kwetsen haar wel. Alleen Nicolas en beertje Bas zijn haar vriendjes. Maar dan wordt ze uitgenodigd op het verkleedfeestje van Liesje. In haar prinsessenpakje straalt ze als nooit tevoren! Een teder verhaal van ELFI NIJSSEN waarin Phara vertelt hoe het voelt om anders te zijn. ELINE VAN LINDENHUIZEN zet het verhaal om in gevoelige prenten.

kamiel_in_vuur_en_vlamKamiel in vuur en vlam!
Brandpreventie album – strip vzw Pinocchio

Kamiel Spiessens, het typetje van de komiek Chris Van den Durpel, wordt eenmalig een stripfiguur. In het verhaal Kamiel in vuur en vlam geeft hij jongeren tips over hoe ze moeten reageren in geval van brand.

Het idee komt van het brandweerkorps van Sint-Niklaas en de vzw Pinocchio, die zich inzet voor jeugdige brandwondenpatiënten.

het_glazen_maskerHet glazen masker
Ed Franck
tekeningen van Klaas Verplancke

Dit boek werd geschreven in opdracht van de Kristelijke Mutualiteit Limburg om de problemen van kinderen met zware brandwonden onder de aandacht van het publiek te brengen Marloes krijgt een nieuwe buurjongen. Of hij ook een nieuwe vriend wordt, daar is ze helemaal niet zeker van. Want door een vreselijk ongeval twee jaar geleden ziet ze er anders uit dan de meeste kinderen. Elk jaar opnieuw worden vele kinderen door brandwonden getekend. Door dit boek begrijp je misschien beter wat het is om, net als Marloes, zulke brandwonden te hebben.

Eerst_waterEerst water…!
Ann De Bode
Rien Broere

Het pakket bestaat uit een prentenboek, een handleiding en een gratis animatiefilm. Het prentenboek vertelt het verhaal van Emma die thuis een ernstige brandwonde oploopt. In de handleiding gaat Els Herbots in op o.m. de gevaren in en rond het huis, eerste hulp, verzorging, ziekenhuisopname de nabehandeling, het leven met littekens. Doorheen het verhaal vormen gevoelens de rode draad. Naast achtergrondinformatie voor de leerkracht, vind je er uitgewerkte activiteitenfiches die een bepaald aspect van de problematiek behandelen. Zo gaan we op zoek naar risicofactoren, naar gevaren in de klas en de school, maar vooral in en om het huis. Kinderen krijgen ‘gevaren’-stickertjes mee om het geleerde ook echt om te zetten in de praktijk: ze gaan thuis op zoek naar mogelijk gevaarlijke situaties of plekken. We sporen hen aan om er met hun ouders of opvoeders over te praten en samen eventueel te zoeken naar veiligere oplossingen. Er wordt een contract opgesteld. Via de kinderen willen we ook de ouders bereiken, want zij zijn een belangrijke partner in de strijd tegen brandwonden. In de lessuggesties leest de leerkracht hoe het prentenboek en de animatiefilm “The fire keeps burning inside” kunnen worden ingeschakeld.

de_kinderploeg_rukt_uitDe kinderploeg rukt uit
Els van Diemen

Hannah, Lars, Emre (een Turks jongetje) en Samira (een Marokkaans meisje) willen later bij de brandweer in Amsterdam. Ze besluiten een eigen 'kinderploeg' op te richten en bouwen de zolder bij Lars om tot brandweerkazerne. Het plan moet wel geheim blijven voor Marion, de moeder van Hannah. Zij werkt bij de Brandweer Amsterdam en vindt de avonturen véél te gevaarlijk voor de kinderen. Via een scanner vangen ze berichten op van de brandweer en gaan zo op diverse meldingen af: van een poes die bekneld zit, een zwangere vrouw die uit haar bovenhuis getakeld wordt, een peuter die alleen in huis is, een vrouw die bekneld zit in haar auto tot een heuse brand. Overal kunnen ze 'n helpende hand toesteken. Het verhaal, gezet op stevig papier, is geillustreerd met enkele paginagrote, fel gekleurde, simpele tekeningen in een gewelfd kader. Het voorwoord van de Amsterdamse brandweercommandant, op wiens iniatief dit boek is geschreven, is op volwassenen gericht. De tien hoofdstukken hebben een eigen titel. Op de kaft staat een eveneens fel gekleurde tekening van de vier vrienden met hun scanner. Door de vele wetenswaardigheden over de brandweer vooral een boek om te gebruiken bij een spreekbeurt of project. Vanaf ca. 9 jaar.

de_meester_met_het_maskerDe meester met het masker
Eelke Horinga

Na de zomervakantie krijgen de vrienden Gert en Henk-Wim een nieuwe meester in groep zeven. Als ze meester De Gelder zien, schrikken ze want hij draagt een masker. Niemand in de klas durft naar het waarom te vragen. Gert en Henk-Wim zijn echter nieuwsgierig en proberen achter het geheim van hun meester te komen. Als Gert op een avond in de flat waar De Gelder woont, collecteert voor de Nederlandse Brandwondenstichting, vertelt hij waarom hij een masker draagt. Voor kinderen vanaf ca. 10 jaar.

tomkrijgteenvriendTom krijgt een vriend
Gerda Ronhaar

De zevenjarige Tom heeft een misvormd gezicht door littekens van brandwonden. Op school is iedereen eraan gewend, maar op straat schrikken de mensen van hem. 'Dan roepen ze nare dingen omdat ik er als een monster uitzie'. Tom speelt niet meer buiten en wordt eenzaam, tot hij een tamme vogel redt die blijkt te zijn ontsnapt uit een kooi. De vogel is van een hartpatientje van zijn leeftijd, die wegens zijn handicap ook weinig op straat komt. Ze worden dikke vrienden want de jongen let niet op Toms gezicht. 'Ik ben zelf ook lelijk door mijn ziekte,' zegt Mark. Dit alles wordt verteld in korte, eenregelige zinnen, met hoofdletters en leestekens. Invoelend en zonder sentiment wordt in vlotte taal verteld. Duidelijk wordt het, bedoeld of onbedoeld, kwetsende van kinderen en volwassenen, verwoord. Ook het 'anders zijn' biedt goede identificatiemogelijkheden voor de lezers. Toms opa is zijn grote vriend. Hij vertelt hem ook over God die niet alles geeft wat mensen vragen. Met een bijbelverhaal illustreert hij de manier waarop Tom een vriend kreeg. Vanaf ca. 7 jaar.

luneLune
Vanessa Demeulemeester

Het boekje is bedoeld voor jonge kinderen (2,5-5jaar). Het vertelt het verhaal van Lune, het jongetje dat op de maan woont. Het is geschikt om peuters en kleuters uit voor te lezen, maar ook om als kapstok te gebruiken om samen met je kind de emoties en gevoelens bespreekbaar te maken die het gevolg zijn van de verbranding. Lune kijkt op de maan graag naar de voorbijvliegende sterren en zorgt met plezier voor de maan, zodat deze mooi glimt. Door een vallende ster schrikt Lune heel erg, waardoor zijn hete thee omvalt en boven op de maan terecht komt. Er wordt in korte, begrijpelijke zinnetjes uitgelegd wat er na een verbranding allemaal gaat en moet gebeuren. De pijn, de dokter, het verband, de littekens, het komt allemaal aan bod. Bovendien wordt er in een paar zinnen uitgelegd dat je met littekens er misschien ‘anders’ uitziet, maar beslist niet anders bent. Aan het einde van het verhaal ziet niemand meer de bobbelige littekens, maar alleen een prachtige, glimmende maan. Eigenlijk is Lune meer dan alleen een kinderboekje. Het is een project dat de problematiek van brandwonden bij kinderen onder de aandacht wil brengen. Er is naast het boek ook een theaterproject, een gids voor kids en een educatief project voor begeleiders, zoals ouders en leerkrachten.

zo_rood_als_kikiZo rood als Kiki
Kristien Dieltiens
Jenny Bakker

In de reeks ‘Bij de hand’ zoemt in op brandwonden Kiki is met ouders en haar grote broers aangekomen op hun vakantieplek. Ze hebben een lange autorit achter de rug en mama wil Kiki verfrissen in bad. Tijdens een druk moment is Kiki heel even alleen op de badkamer en draait ze de warme kraan helemaal open. Ze krijgt veel te heet water over zich heen met brandwonden in de tweede graad als gevolg.

argusArgus
Detty Verreydt
Tine Vercruysse

Argus woont bij oom Knurf en tante Muddy. Hij houdt van rust en stilte. Als hij hoort dat er vijf ondeugende varkentjes op bezoek komen, vreest hij het ergste. Voorlees- en vertelboek voor kinderen van 4 tot 7 jaar.

pasophetbrandtPas op, het brandt!

Preventie tegen brandwonden
een strip van de Belgische BrandwondenStichting
Dit stripverhaal handelt over brandwondenpreventie en is vlot leesbaar voor kinderen ….en volwassenen.

 

Ergens anders een boek gezien dat hier niet tussenstaat? Laat het ons gerust weten via info@omgaanmetbrandwonden.be en we vullen de lijst graag aan.

.

Nieuwsbrief