Veel gestelde vragen

Hoe lang duurt het voor ik genezen ben?  

Dat weet je niet op voorhand. Het hangt er maar vanaf hoe erg je verbrand raakte. Bij een derde- of vierdegraads brandwonde kan dat jaren duren. Wil je het echt weten? Laat de arts schatten. Als je goed meewerkt met de behandelingen, gaat het misschien een beetje sneller.

Zie ik er ooit weer zoals vroeger uit?

Ook op deze vraag kan alleen de arts je een antwoord geven. Heb je een wonde in je hals of op je gezicht? Dan ontwikkel je misschien complexen. Je voelt je bijvoorbeeld lelijk en gefrustreerd en hebt geen zin meer om met andere jongeren op stap te gaan. Of om nieuwe vrienden te maken. In dat geval kan je een plastische ingreep overwegen. Je moet wel wachten tot je wonde helemaal genezen is. Ondertussen kan je er nog even over nadenken. Want echte schoonheid zit nog altijd vanbinnen!

Kan ik ooit weer gaan voetballen/zwemmen…?

Tuurlijk wel. Je moet alleen wat geduld uitoefenen, tot de wonde een beetje genezen is. Daarna kan je weer zoveel sporten als je wilt.

Wat kan ik doen om me weer beter te voelen?

Praat erover. Met je ouders, een hulpverlener, of vriend... Praten lucht op. Alsof er een last van je schouders valt. En je moet er niet te lang mee wachten. Ook in het ziekenhuis kan je met iemand praten: de psycholoog. Alles wat je hem vertelt, blijft tussen jou en hem.

Moet ik die drukkledij nu echt dragen?

Ja! Dat is heel erg belangrijk, want zonder drukkledij krijg je een groter litteken. En ook meer jeuk! Je doet er dus goed aan om die kledij te dragen. Ze wordt speciaal op jouw maat gemaakt.

.

Nieuwsbrief