Wat doet het met uw kind?

Uw kind verliest haar/zijn houvast in het leven. Het heeft geleerd waar het zich veilig voelt en wie het kan vertrouwen. Uw kind had het gevoel dat het zichzelf voor gevaar kon behoeden, of dat anderen dat voor hem/haar kon doen. Dat gevoel is nu kapot. Uw kind verliest de controle.

Het probeert die terug te krijgen, en gaat zich mogelijk lastig gedragen. Huilbuien, woede-uitbarstingen, onverschillige reacties en dergelijke komen vaak voor. Elk kind reageert anders en verwerkt de gebeurtenis op zijn/haar manier.

 

Advies

Als ouder herkent u mogelijk uw eigen kind niet meer door zijn/haar vreemde gedrag. Probeer dat gedrag te begrijpen als een normale reactie op een abnormale situatie. Het is met andere woorden slechts tijdelijk.

Hoe omgaan met sommige reacties van uw kind?

Blijf gewoon spontaan en laat u niet afschrikken. Zelfs wanneer u de reacties van uw kind als een verwijt aanvoelt. Door rustig te blijven toont u begrip voor uw kind. Het kan alle steun gebruiken. Maar zorg er wel voor dat u uw kind niet gaat verwennen, en waak over grenzen die er vroeger ook waren.

.

Nieuwsbrief