Hoe erg is mijn brandwonde?

kind-dokter_web'Pas op!', roept je papa of mama wel eens. Niet?
Maar wat als je dan toch eens je huid verbrandt?

Hoe erg is dat eigenlijk?

Dat hangt af van een aantal dingen:

  • Hoe groot is je brandwonde?
  • Hoe diep is ze?
  • Waar ben je verbrand?
  • Hoe oud en gezond ben jij?

  

De dokter gaat kijken hoe erg je verbrand bent. Hij geeft je wonde dan een graad van één tot vier.

 

Stel: je hebt jezelf verbrand en wil weten hoe zwaar?


Eerste graad:
Wat raar, die rode plek! De persoon hiernaast is maar licht verbrand, en heeft dus wat pijn. Maar de wonde zal snel genezen! Maak je maar geen zorgen.

1stegraadsbrandwonde_web


Tweede graad:
Hee, wat is dat? Zoiets noemen we een blaar. En er zit vocht in. Je vindt het maar lelijk? Dat is waar, maar eigenlijk valt de wonde nog goed mee. Je kan je veel zwaarder verbranden en toch geen blaar krijgen. En dan moet je zeker naar de dokter!

2degraadsoppervlakkig_web


Derde graad:
Heeft je vriendje of vriendinnetje met een viltstift zitten spelen? Nee, niet echt. Je voelt het niet, maar je bent wel goed verbrand. Je huid ziet soms bruin of zwart. De wonde geneest niet zomaar. Op naar het ziekenhuis!

3degraadscontact_web


Vierde graad:
Eikes! Deze huid ziet een beetje zwart. Niet mooi, maar je voelt niks. Dat is goed en niet goed, want je bent wel degelijk goed verbrand. En je hebt een operatie nodig!

4degraadelektrocutie_web

 

Hopelijk ben je niet te hard geschrokken van de foto's. Geen paniek, de meeste kinderen komen er met de schrik vanaf. Ze raken maar licht verbrand. Maar zo’n klein brandwondje kan wel even pijn doen. Dat is niet erg.

Sterker nog, je kan eigenlijk maar beter pijn voelen. Waarom? Dat is op dat moment niet prettig, maar eigenlijk valt het dan nog wel mee met die brandwonde. Als kind heb je één groot voordeel: je huid geneest veel sneller dan die van je papa of mama!

.

Nieuwsbrief