Hoe ernstig is mijn brandwonde?

Hopelijk raakt u nooit verbrand in uw leven. Als het toch gebeurt, hoopt u natuurlijk dat het niet te ernstig is. Dat hangt af van de grootte, diepte en plaats van de brandwonde.

Ook uw leeftijd en gezondheid bepalen de ernst van de brandwonde.
 

Als u maar een heel klein stukje huid hebt verbrand, is dat meestal niet zo ernstig. Maar zo’n kleine brandwonde kan wel even pijn doen. Zeker als de diepere huidlaag verbrand raakte.

U loopt liever geen brandwonde op in het gezicht, de hals, of op de handen. Want dat ziet iedereen… Maar ook ter hoogte van de gewrichten zit u met een ernstige brandwonde, omdat ze de beweging hindert.

Als volwassene geneest u minder snel dan een kind. Dat komt omdat uw huid minder groei-elementen bevat. Maar ook bijkomende letsels (b.v. inademen van rook) kunnen de genezing vertragen. Hetzelfde geldt voor slachtoffers met een medische voorgeschiedenis. (b.v. suikerziekte)

 

volwasseneonderzoek_web

 

De diagnose: graad 1 tot 4

Eerste graad:
De huid ziet een beetje rood en doet pijn. Alleen de opperhuid raakte beschadigd. Maar de wonde zal spontaan genezen.
1stegraadsbrandwonde_web
Tweede graad:
Zit er een blaar met vocht op de plek van de wonde, dan valt het goed mee. De wonde kan ook iets dieper zijn (zonder blaar), maar wel vochtig. Raadpleeg in dat geval een arts!
2degraadsoppervlakkig_web
Derde graad:
De huid ziet mogelijk bruin of zwart. Ze is droog en doet geen pijn. Maar u heeft een operatie nodig, want de wonde geneest niet spontaan.
3degraadscontact_web
Vierde graad:
De huid ziet zwart en u voelt niets. Dat is niet zo’n goed teken, en een operatie is absoluut nodig!
4degraadelektrocutie_web

Besluit:

Het klinkt misschien vreemd, maar eigenlijk kan u maar beter pijn voelen. Dan valt het meestal nog wel mee met die brandwonde. Voelt u geen pijn? Dan raakten de zenuwuiteinden in de onderhuid beschadigd.

.

Nieuwsbrief